2010-laksVassdraget Osen -Vestre Hyen

Forvaltningsrapport 2010

Elveeigarlaget i Osen og Vestre Hyen (EOVH)


Innhold
Innledning
Sammendrag
Finansiering
Etablering av nye gyteområder
Rognplantingsprosjektet
Oppbevaring av stamfisk i ventemerd
Oppdrettsfisk og luseobservasjoner
Evaluering av gytebestanden 2010
Vedlegg

Innledning
Denne rapport er en kortfattet oppsummering av det forvaltingsarbeidet som er gjennomført i Vassdraget Osen – Vestre Hyen i 2010 i EOVHs regi. Rapporten er begrenset til kun å omhandle den rene forvaltingen av lakse- og sjøørretbestandene. Arbeid som er utført langs elvebredden for å forbedre tilgang til fiskeplasser, stier etc. er derfor utelatt.
Rapporten er å anse sluttrapport til Fylkesmannen og Mattilsynet for den rapporteringsplikt som følger av de godkjennelser / løyver / tilskudd som er gitt av dem. Standardskjema for disse er vedlagt som vedlegg til denne rapport. Sluttrapport fra selve utplantingen av smolt vil bli videresendt når den foreligger fra LFI.

Sammendrag
Det er i 2010 etablert to nye gyteområder, ved at det er lagt ut ca 250 m2 med gytegrus på utløpet av Vassetevannet, og ved at størrelsen på gyteområdet på utløpet av Osvannet er fordoblet. Det ble observert vesentlig gyteaktivitet på begge områdene under gytingen i 2010.
Det er bygget nytt klekkeri som er plassert på grunnen til Osen Gård. Klekkeriet er i drift, og det er ca 65 000 rogn i klekkeriet som skal plantes ut som rogn våren 2011. 21 stamfisk ble benyttet til stryking. 10 av disse er satt tilbake i elven etter godkjennelse fra Mattilsynet. Rognplanting og rapportering vil bli utført av LFI Uni Miljø. Rapporten vil bli sendt til Fylkesmannen når den foreligger.
En større rømning av Regnbueørret har krevd høy innsats på utfisking. Dessverre er ikke all fisken fjernet, men over 250 fisk er fisket ut ved bruk av stang og harpun. I tillegg ble det utført garnfiske i elvemunningen våren 2010 for å redusere antallet predatorer i smoltens tidlige utvandringsfase.
Det er blitt gjennomført jevnlig flytedykking gjennom hele året for å holde oppsyn med eventuelle innsig av oppdrettsfisk og generell innsigsvurdering. Det ble observert store mengder luseskadete eller sterkt luseinfiserte sjøørret og laks i fiskesesongen, både under fisket og under dykking.
Flytedykking med 4 dykkere ble gjennomført første helgen i desember for å telle gytefisk. Det ble talt hele 277 gytelaks fra Gygrefossen og ned. Det ble av praktiske årsaker ikke dykket over fossen. Gjennomsnittsbetraktninger tilsier dermed at gytebestandsmålet ble nådd i 2010 på strekningen nedstrøms Gygrefossen.
Forut for 2010 ble det innført strenge fangstbegrensninger i hele vassdraget. I tillegg til dette praktiseres det ”fang og slipp” i stor utstrekning blant leietakerne på Osen Gård. I sum har dette drastisk redusert beskatningsraten i vassdraget. Dersom en hadde trukket fra den fisken som ble gjenutsatt fra den fisken som ble observert under gytefisktellingen, så ville gytebestanden vært noe under halvparten så stor.

Finansiering
Totalt er det brukt 184 000 kroner til forvaltning i 2010. 100 000 av disse er mottatt som støtte fra Fylkesmannen, mens de resterende 84 000 er gitt som gave fra Osen Gård og dens leietakere. I tillegg har grunneierene utført 973 dugnadstimer, og benyttet egen maskinpark / utstyr 83 av disse timene. Total dugnadsverdi er beregnet til minimum 276 000 kroner.
Det er mottatt gaver verdsatt til totalt 103 000 kroner. Av disse er 60 000 gitt som gave fra Osen Gård i form av lønn til ansatt som har vært med å bygge klekkeriet. Resterende 40 000 er gaver fra lokale oppdrettere i form av utstyr.
I tillegg har Osen Gård brukt 100 000 og Fylkesmannen 33 000 kroner til analyse av videodata - telling av oppvandrende fisk 2009. (Lamberg m.fl. 2010).

Etablering av nye gyteområder
2010-gytegrusDet er i 2010 etablert to nye gyteområder, ved at det er lagt ut ca 250 m2 med gytegrus på utløpet av Vassetevannet, og ved at størrelsen på gyteområdet på utløpet av Osvannet er fordoblet. Under flytedykkingen høsten 2010 ble det observert vesentlig gyteaktivitet på begge områdene. Aktiviteten på utløpet av Osvannet var så høy og antallet gytefisk så stort at området kan anses som fullt utnyttet.
Aktiviteten og gytefisktettheten på utløpet av Vassetevannet var lavere, hvilket er naturlig da det, i motsetning til utløpet av Osvannet, ikke var naturlig gyteområde på utløpet av Vassetevannet fra før.
2010-gyteomrade

Rognplantingsprosjektet
Rognplantingsprosjektet ble startet opp i 2010 og er nå over i driftsfase. Kultiveringsløyve ble innvilget av fylkesmannen 7.6.2010. Mattilsynet godkjente opplegget for oppbevaring av stamfisk etter inspeksjon den 24.6.2010, og gjennomførte også oppfølgende inspeksjon den 10.8.2010.
Det er bygget nytt klekkeri på grunnen til Osen Gård. Klekkeriet har p.t kapasitet til 16 par, med mulighet for fordobling. Krav til rutiner ved driften av ventemerd og klekkeri er gitt i Fylkesmannens og Mattilsynets godkjennelser, og rutiner er utviklet for å påse at kravene etterleves. Klekkeriet ble inspisert av Mattilsynet i november 2010. Inspeksjonsrapport forventes snarlig, men muntlig tilbakemelding fra inspeksjonen indikerer at man er fornøyd og at alle krav / forskrifter var oppfylt.
Det ble benyttet 21 stamfisk til stryking høsten 2010 - 13 hoer og 8 hanner. Totalt ligger det nå ca 65 000 rogn i klekkebakkene, og disse planlegges plantet ut som rogn i samarbeid med LFI Uni Miljø våren 2011.
Det ble søkt Mattilsynet om dispensasjon fra kravet om obduksjon/sykdomskontroll for hofisken. Søknaden ble innvilget, og 11 hofisk er derfor satt tilbake i elven. Fiskene er merket, og videoanalysen vil kunne indikere om noen av disse returnerer for ny gyting. Resterende stamfisk er avlivet og avlevert veterinær Inge Kaada v/Vestvet i Førde, som det er inngått samarbeidsavtale med, for BKD kontroll.
Stamfisken ble dels fanget i fiskesesongen (9 stk), dels om høsten (12 stk). Alle ble fanget med stang. Vekten var fra 1,5 til 14 kg.
2010-styrking-laks

Oppbevaring av stamfisk i ventemerd
Godkjennelsene fra Fylkesmannen og Mattilsynet til oppbevaring av stamfisk i ventemerd ble utstedt med en rekke krav til rutiner og med krav om grundig evaluering etter 2010. Bakgrunnen for dette er mulige komplikasjoner knyttet til fiskehelse og soppinfeksjoner.
For å sikre god fiskehelse er følgende gjort;
• Ventemerden er plassert i Svardalsvannet på en lokalitet hvor vannet er dypt og sirkulasjonen god.
• Noten er så dyp at laksen kan vandre ned til 10 – 12 meters dyp, hvor vanntemperaturen er lavere.
• Fisken ble inspisert for skader før den ble satt ut i ventemerden. Skadete fisk ble ikke satt i merden.
• De personene som inspiserte fisken før utsetting i merden, ble spesielt informert om hva man skal se etter og mulige faremomenter.
• Skjellprøvetaking / merking ble ikke utført før fisken hadde utviklet gytedrakt.
• Fisken ble flyttet ved bruk av plastposer med vann og fraktkar i plast..
• Fisken er inspisert ukentlig, og temperaturen på 10 meters dyp er målt jevnlig. Dataene ble registrert.
Observasjoner 2010;
• Første fisk ble satt i merden 4. juni. Deretter ble fisk satt i merden fra midten av juli og utover. Flere av fisken var relativt nygåtte på elven da de ble fanget og satt i merden.
• Ingen fisk fikk soppinfeksjon.
• Fiskehelsen var god, og forble god helt til fisken ble avlivet/gjenutsatt i januar 2011.
• Ingen fisk døde eller fikk synlig nedsatt allmenntilstand i ventemerden.
• Temperaturen på 10 meters dyp er lavere enn i overflaten, og stiger lite selv om temperaturen på overflatevannet stiger.
• Noten bør byttes ut med en not med større maskevidde slik at en oppnår enda bedre
vanngjennomstrømming.
På bakgrunn av de lærdommer og observasjoner vi har gjort i 2010, mener vi at det er fullt ut forsvarlig å oppbevare stamfisk i ventemerden i Svardalen så fremt man fortsetter med de rutiner som ble fulgt i 2010. Noten vil bli byttet ut med en med større maskevidde. Det skal imidlertid bemerkes av vanntemperaturen i vassdraget i 2010 var generelt lavere enn normalt, og at vi må følge ekstra godt med dersom temperaturen i overflatevannet
begynner å nærme seg 20 grader.

Oppdrettsfisk og luseobservasjoner
Det er blitt gjennomført jevnlig flytedykking gjennom hele året for å holde oppsyn med eventuelle innsig av oppdrettsfisk og generell innsigsvurdering.
En større rømning av Regnbueørret har krevd høy innsats på utfisking fra august og ut hele 2010. Dessverre er ikke all fisken fjernet, men over 250 fisk er fisket ut ved bruk av stang og harpun. Flytedykking i desember 2010 og januar 2011 tilsier at det er lite Regnbue igjen i vassdraget. Fettfinner fra 75 fisk er sendt til Fiskeridirektoratet for identifisering av hvilket anlegg fisken er rømt fra. Tilbakemelding fra FD er ikke mottatt.
Det ble observert lite oppdrettslaks i vassdraget i 2010. Det ble fanget 7 oppdrettslaks under stamfisket, og ytterligere 7 klare oppdrettslaks ble observert under gytefisktellingen. Osenelven er del av den nasjonale overvåkningen av oppdrettsinnslaget i gytefiskbestandene. Resultater og observasjoner er derfor sendt NINA. Det er imidlertid tydelig at innslaget av oppdrettslaks i gytebestanden 2010 var lav og høyst sannsynlig
under 5 %.
Det ble observert store mengder luseskadete eller sterkt luseinfiserte sjøørret og laks i fiskesesongen, både under fisket og under dykking.
2010-luselaks

Evaluering av gytebestanden 2010
Flytedykking med 4 dykkere ble gjennomført første helgen i desember for å telle gytefisk. Det ble talt hele 277 gytelaks fra Gygrefossen og ned. Det ble av praktiske årsaker ikke dykket over fossen.
Boniteringsrapporten av vassdraget med arealvurdering (Gabrielsen m.fl 2009), i kombinasjon med gjennomsnittsvekter og kjønnsfordeling fra fangststatistikk, tilsier dermed at gytebestandsmålet ble nådd i 2010 på strekningen nedstrøms Gygrefossen. Det er grunn til å anta at det også var en del gytefisk over fossen, da det ble fanget fisk over fossen i fiskesesongen. I tillegg kommer rognplantingen som vil gi tilførsel av en hel del rogn oppstrøms Gygrefossen
Forut for 2010 ble det innført strenge fangstbegrensninger i hele vassdraget. I tillegg til dette praktiseres det ”fang og slipp” i stor utstrekning blant leietakerne på Osen Gård. I sum har dette drastisk redusert beskatningsraten i vassdraget. Dersom en hadde trukket fra den fisken som ble gjenutsatt fra den fisken som ble observert under gytefisktellingen, så ville gytebestanden vært noe under halvparten så stor. Osen Gård driver et eget prosjekt med videoovervåkning plassert i nederste del av elven. Formålet er å telle oppvandrende fisk og
dermed gi kvalitetsdata om gytebestand og beskatningsrate. Korrelasjonen mellom videodata, gytefisktelling og fangstrater var god i 2009. Rapporten for 2010 forventes klar i løpet av april 2011.
Vedlegg (Ikkje lagt på nett)
1. Gjenpart av stamfiskeløyve – skjema fra Fylkesmannen
2. Rapporteringsskjema for bruk av fiskefondsmidler – skjema fra Fylkesmannen
3. Regnskap over brukte fiskefondsmidler
4. EOVH kultiveringsregnskap 2010 og budsjett 2011
5. Oversikt over stamfisk – skjellprøver og krysningsskjema

Fjellet

Fjellet
Fjellet 2

Eikefjord

Eikefjord 1
Eikefjord 2

Hallen

Hallen 1
Hallen 2